PITANJA I ODGOVORI


Koliko dugo traje ugradnja prozora?

Stručna osoba će zameniti stari prozor novim za par sati ali u slučaju većeg broja prozora posao može trajati i nekoliko dana. Novi prozori se isporučuju potpuno ustakljeni, a na gradilištu se ugrađuju.

Jesu li prozori od PVC materijala ekološki?

Da. Profili se proizvode od ekološki podnošljivog tvrdog PVC-materijala pa se racionalnom proizvodnjom i prevozom štede sirovine. Osnova za tvrdi PVC su prirodne sirovine kuhinjska so i sirova nafta ili zemni gas. PVC profili mogu da se recikliraju i da se 100% ponovo koriste. Nema potrebe za naknadnim premazima koji zagađuju okolinu, a za održavanje prozora nisu potrebna hemijska sredstva.

Koje su dodatne mogućnosti za povećanje toplotne izolacije?

Ugradnjom roletni se može znatno povećati toplotna izolacija,a pored toga dobijate praktično sredstvo za regulisanje osvetljenosti prostorije i zaštitu od znatiželjnih pogleda što doprinosi ugodnijoj amosferi.
Slični efekti se mogu postići i ugradnjom žaluzina koje daju još više fleksibilnosti, a često imaju i pozitivan estetski učinak na izgled celog objekta.

Šta je to PVC?

PVC (polivinil hlorid) je termoplastični veštački materijal koji se dobija iz prirodnih sirovina soli (57%) i nafte (43%). Jedan je od najprilagodljivijih, najekonomičnijih i najrasprostranjenijih veštačkih materijala današnjice. Za proizvodnju PVC-a troši se relativno malo energije, jednostavno se reciklira, teško je zapaljiv, otporan je na visoke/niske temperature, jednostavno se održava i dugotrajan je.

Zašto se na prozorima zimi stvaraju vodene kapljice?

Voda se na prozorima kondenzuje u slučaju velike razlike u temperaturama prostorije i vazduha napolju.Ta pojava je uobičajena za jednostruko ustakljene prozore i uopšte za prozore sa nekvalitetnom toplotnom izolacijom.
Kondenzacija i “ledeno cveće” se potpuno sprečavaju upotrebom prozorskih profila visoke toplotne izolacije u kombinaciji sa kvalitetnim izolacionim staklom.

Šta sve utiče na karakteristike prozora?

Osim materijala od kojeg je izgrađen okvir jako je bitna konstrukcija profila i tip postavljenog stakla.Naravno, bitna je i kvalitetna montaža koja osigurava da kvalitet prozora dođe do punog izražaja.

Kakve su toplotno izolacione karakteristike raznih materijala od kojih se proizvode prozori?

Plastika i drvo imaju jako dobre toplotno izolacione karakteristike, dok je kod aluminijuma situacija drastično lošija.

Da li svi prozori jednako obavljaju svoj posao?

Ne. Nekvalitetni prozori imaju lošu zvučnu i toplotnu izolaciju, nisu dovoljno čvrsti i pouzdani i često ne izgledaju lepo. Sve to vodi ka većim troškovima grejanja, povećavanju rizika od provale, većim troškovima održavanja i uopšte smanjenju kvaliteta života u objektu na kom su ti prozori.

Čemu sve služi prozor?

Prozori čuvaju toplotu unutar objekta, štite od buke, povećavaju sigurnost i vrednost objekta.

Jesu li prozori od PVC materijala ekonomski isplativi?

Da. Prozori od plastičnih materijala su već u procesu proizvodnje isplativi. Bez posebnog naknadnog održavanja prozori su decenijama postojani i stabilni, a glatka površina profila olakšava održavanje. Prozori imaju trajnost od preko 50 godina. Izvanredne osobine modernih višekomornih profila štede toplotnu energiju.